Ο Αντώνης Αλιμπέρτης γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου του 1943 στην Περάστρα, ένα χωριό της Τήνου κρυμμένο μέσα στο πράσινο. Εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια ανέμελα και ξέγνοιαστα, ανάμεσα σε ένα κόσμο ανθρώπινο και ζεστό, όπου η φύση κανόνιζε τις ασχολίες των ανθρώπων.

Μετά τις σπουδές στην Αθήνα και τη Γαλλία εργάστηκε ως καθηγητής γαλλικών στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αθήνα. Όλο αυτό το διάστημα, η φύση δεν σταμάτησε να τον ελκύει και να τον παροτρύνει να ασχοληθεί μαζί της. Από το 1981 και μετά η προσέγγιση του κόσμου των φυτών και ειδικά των ορχεοειδών έγινε σαφώς πιο συστηματική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση τριών βιβλίων σχετικών με τις ορχιδέες της Κρήτης (1985, 1988 και 1997) και ενός μικρού οδηγού που αναφέρεται –εκτός από την περιήγηση στο φαράγγι της Σαμαριάς– στα φυτά του Φαραγγιού.

Από τις Εκδόσεις Mystis κυκλοφορούν τα βιβλία του: Τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Κρήτης, οι οδηγοί: Ακολουθήστε μας στο φαράγγι της Σαμαριάς και Ακολουθήστε μας στη Σπιναλόγκα, το παραμύθι Χαίρε, βασιλιά Μίνωα, το βοήθημα Βότανα της Κρήτης με βασικό άξονα τις ιδιότητες και χρήσεις των φυτών και ένα ιστορικό, αλλά και τουριστικό άλμπουμ, με τίτλο Σπιναλόγκα το Νησί των «Ζωντανών Νεκρών».

Η αγάπη του για τα φυτά και ιδιαίτερα για τις ορχιδέες έγινε πάθος, «κουζουλάδα», όπως λένε στην Κρήτη, και λόγος ύπαρξης. Αποκορύφωμα, όλων αυτών των προσπαθειών του –επί τριάντα και πλέον έτη– είναι η παρουσίαση αυτού του πραγματικά ανεπανάληπτου έργου που κρατάτε στα χέρια σας, Οι Αυτοφυείς Ορχιδέες της Ελλάδας. Θα αποτελέσει, προφανώς, ένα ανεκτίμητο βιβλίο αναφοράς για αυτά τα εκθαμβωτικά λουλούδια, που υπάρχουν διασκορπισμένα σχεδόν σε όλη τη χώρα μας και που, δυστυχώς, γνωρίζουμε ελάχιστα. Η ποικιλομορφία τους φαντάζει απίστευτη και αστείρευτη, η ομορφιά τους περιγράφεται δύσκολα και η φωτογράφισή τους κρίνεται σχεδόν πάντα ανεπαρκής.  

Similar Posts